Malo novejše sorte jablanPODLAGE:
-MM- 106 Spada med srednje bujne podlage- drevo zraste okrog 3,5m, ne rabi opore, razmak med drevesi je okrog 2m, primerna za vrtove.
-EM- 26 Spada med šibke podlage, drevo zraste malo manj, kot pri MM- 106, na začetku rabi oporo (kol), kasneje pa ne.
-EM- 9 Spada med šibke podlage, drevo zraste 2,5m in rabi celo življensko dobo oporo. Podlaga je primerna za žično armaturo.Razmak med drevesi je okrog 1m.
-EM-27 Je najšibkejša podlaga pri nas, zraste okrog 2m in rabi celo življensko dobo oporo. Razmak med drevesi je lahko tudi 0,5m.


SORTIMENT
SORTIMENT JE NAPISAN V ZAČETKU SEZONE (JESEN) IN VELJA DO KONCA SEZONE (POMLAD). NA ZAČETKU SEZONE SO VSE  SORTE  NA ZALOGI, NA KONCU SEZONE PA NE. ZA INFORMACIJE O ZALOGI PROSIMO POKLIČITE!
INFORMACIJE O POSEBNIH ZAHTEVAH RASTLINE, SKICO SAJENJA ALI ŠKROPILNI PROGRAM DOBITE PRI NAS.
SORTIMENT JE VSAKO SEZONO MALO DRUGAČEN.


Slika

Sorta

Podlaga

Čas zorenja

Kratek opis

VISTA BELA

MM-106


10. JUL.

Rast je bujna.

Plod je srednje debel, okroglasto ploščat. Kožica je kar debela in gladka. Meso je rumenkasto bele barve, sladko kislega  okusa,  z  srednje izraženo aromo.  Potrošnja traja  ca. 14 dni.

MANTET

MM-106


sredina JUL.

Rast je srednje bujna, rodnost pa redna in obilna.

Plodovi so srednje debeli do debeli, s tanko kožico. Meso je zelo sočno, manj čvrsto, blago sladko kislega okusa, zelo aromatičnega okusa in vonja. Plodovi so za sprotno potrošnjo.

RED MELBA

MM-106

konec JUL.

Rast je srednje bujna, odporna je na zimsko in spomladansko pozebo in hitro preide v obilno rodnost. Plod je srednje debel in okroglasto podolgovat in ima tanko in čvrsto kožico. Meso je snežno belo, srednje sočno, sladkasto srednje kiselkastega okusa.

JERSEYMEC

MM-106


konec JUL.

Rast je precej bujna, z dobro rodnostjo.

Plod je srednje debel, okroglasto sploščen, z precej debelo kožico. Meso je bele barve, srednje čvrsto, sočno sladko kislega okusa.

Potrošnja je ca. 14 dni.

JAMBA 69

MM-106

začetek AVG.

Rast je bujna, rodnost je redna in obilna.

Plod je srednje debel in podolgovat. Meso je srednje sočno, sladko kiselkastega okusa, z prijetno aromo. V skladišču zdrži do 20 dni.

SUMMERED
MM-106
začetek AVG.
Rast je bujnain široka. Rodnost je redna in obilna (obvezno redčenje). Je kar občutljiva sorta na bolezni.
Plod je srednje debel in podolgovat z gladko kožico. Meso je fino in srednje čvrsto, kiselkastega okusa in manj arome. Zori bolj postopoma in je za sprotno potrošnjo.

DELCORF

 

MM-106

začetek AVG.

Rast je srednje bujna, rodnost je dobra in redna. Plod je srednje debel do debel, okrogel. Meso je čvrsto, srednje sočno, dobre strukture, sladkasto, srednje kiselkasto z odlično aromo. Plod je po lastnostih malo podoben Elstarju, le z krajšo skladiščno dobo.

TYDEMAN

MM-106

začetek AVG.

Rast je srednje bujna, rodnost pa dobra in redna (ob kratki rezi), cveti srednje pozno. Plod je srednje debel do debel, z srednje debelo in gladko kožico. Meso je rumenkasto bele barve, čvrsto, sočno, sladkasto srednje kislega okusa. Skladiščenje ca. 3 tedne.

DISCOVERY
MM-106
začetek AVG.
Rast je šibka, rodnost pa srednja in redna. Je odporna sorta na škrlup in kar odporna na pepelasto plesen.
Plodovi so majhni do srednje debeli. Meso je belo rumeno, na sončni strani pod kožico roza barve. Je trdo in zelo hrustljavo, sočno, sladko, ter z šibko aromo. Je za takojšno porabo ampak se tudi dobro skladišči.
ARKCHARM
EM-106
10 AVG.
Rast je srednje bujna, v rodnost preide hitro potem pa srednje do veliko redno rodi. Je odporna na škrlup in kar odporna na pepelasto plesen. Odporna je tudi na pozebo.
Plod je srednje debel, asimetričen, ima male rjaste lenticele (pikice). Meso je mehko, zelo sočno, sladko, z povdarjeno kislino in šibko aromo . Se za tako zgodnjo sorto dobro skladišči (konec NOV.).
PRIMA
EM-106
sredina AVG.
Rast je srednje bujna, rodnost pa jedobra in redna. Je odporna na škrlup in kar odporna na pepelasto plesen.
Plod je srednje debel do debel, okroglast malo sploščen, skoraj v celoti prekrit z lepo temno rdečo barvo (progast). Meso je srednje čvrsto, sladko kislega okusa. Se bolj slabo skladišči.

PIA

MM-106

sredina AVG.

Rast je srednje bujna in široka, rodnost je redna in obilna. Je nova sorta neobčutljiva na bolezni. Ni občutljiva na pozebe in je tudi primerna za visoke lege. Plod je debel do zelo debel. Meso je čvrsto, sladko kislo in aromatično. Za zgodnjo sorto dobro skladiščenje. Dobro jo prenesejo alergiki.

GALA

MM-106, EM-9

sredina AVG.

Rast je srednje bujna, rodnost je redna in obilna (redčenje za pravo debelino). Plod je srednje debel z tanko in čvrsto kožico. Meso je čvrsto, sočno in sladko. Za zgodnjo sorto dobro skladiščenje.

SANSA
MM-106,
sredina AVG.
Rast je kar bujna, široko pokončna in z tankimi vejami. Rodnost je dobra in redna. Je na škrlup odporna in na pepelasto plesen kar odporna sorta.
Plod in lastnosti plodu so zelo podobee Gali, zato tej sorti kar pravijo Biogala.

DELORINA

MM-106

sredina AVG.

Rast je srednje bujna, roditi začne zgodaj, rodnost pa je zelo dobra in redna. Je na škrlup odporna sorta in precej odporna na pepelasto plesen. Plod je srednje debel, malo sploščen in skoraj v celoti prekrit z lepo rdečo barvo. Ima srednje debelo kožico, meso je kar čvrsto in kar sočno, z malo sladkorja, rahlo kislo in šibko aromo (osvežilna). Skladišči se ca. 5 mesecev.

ELSTAR

EM-26, EM-27

konec AVG.

Rast je bujna, dobra redna rodnost (redčenje, pravilna rez), cveti pozno.

Plod je srednje debel in pravilne oblike. Kožica je srednje debela in čvrsta. Meso je rumenkasto bele barve, precej čvrsto, sočno, sladko blagokislega okusa z fino aromo. Skladiščenje do spomladi.

FANTAZIJA

MM-106

začetek SEP.

Rast je srednje bujna do bujna, hitro preide v rodnost, ki je dobra in redna (z redčenjem), odlična odpornost na nizke temperature, uspeva na visoki nadmorski višini. Plod je srednje debel do debel z tanko, gladko, rahlo voščeno kožico. Meso je bele barve, srednje sočno do sočno, sladkasto srednje kiselkastega okusa z specifično aromo.

ZLATI DELIŠES

MM-106, EM-9

začetek SEP.

Rast je v prvih letih bujneša, kasneje se umiri. Zarodi zgodaj, obilno in redno, cveti pozno. Plod je srednje debel do debel z tanko in gladko kožico. Meso je svetlo rumeno, čvrsto, sočno, sladko, z nezamenljivo aromo. Se dobro skladišči.


RDEČI DELIŠES
MM-106
sredina SEP.
Rast je srednje bujna do bujna. Rodnost je dobra in redna. Je malo občutljiva na bolezni.
Plod je srednje debel do debel, podolgovate oblike (po izgledu podoben Jonagoldu). Ima tanko kožico, meso je svetlo rumenkasto,  sladko, sočno, čvrsto in čudno strukturo, ki se izboljša po kakem mesecu skladiščenja. Se tudi dobro skladišči.

JONAGOLD

MM-106, EM-26,

EM-9

sredina SEP.

Rast je bujna, rodnost je dobra in redna.

Plod je debel do zelo debel, z voščeno prevleko, ki se jača z zrelostjo in skladiščenjem. Meso je sočno, srednje čvrsto, sladko kislkastega okusa, v dobi skladiščenja postaja vedno bolj sladek.

BREBURNE

MM-106

konec SEP.

Rast je srednje bujna.

Plodovi so srednje debeli in podolgovati, kožica je kar debela in gladka. Meso čvrsto, srednje sočno, kiselkasto in zelo aromatično. Za uživanje so po nekaj časa skladiščenja. Skladišči se okdično (obdrži čvrstost)

GLOSTER

MM-106

konec SEP.

Rast je srednje bujna do bujna, v rodnost preide pozneje, rodi redno in dobro, cveti od srednje zgodaj do srednje pozno. Plodovi so debeli do zelo debeli z debelo in gladko kožico. Meso je rumenkasto bele barve, sladko srednje kislega okusa.

MELROSE

MM-106

konec SEP.

Rast je srednje bujna do bujna, rodnost je srednje dobra in redna, priporočljiva je sončna in topla lega. Plod je debel do zelo debel, okroglasto sploščen. Kožica je srednje debela, suha, malo hrapava. Meso je rumenkasto bele barve, srednje čvrsto do čvrsto, sočno, sladko blago kislega okusa z blago aromo. Skladišči se ca. 6 mesecev.

MUTSU

EM-26, EM-27

konec SEP.

Rast je zelo bujna, rodnost je srednje dobra in redna, cveti srednje pozno. Plod je zelo debel, okroglasto ploščate oblike. Kožica je gladka in suha. Meso je rumenkaste barve, zelo čvrsto, sočno, sladko kislega okusa z srednje izraženo aromo. Skladišči se ca. 5 mesecev.

PINGO

MM-106

konec SEP.

Drevo je kar bujne rasti. Zarodi hitro, potem pa redno in dobro rodi. Je zelo malo občutljiva na vse glivične in bakterijske bolezni. Je zelo odporna na spomladanske pozebe in je tudi primerna za visoke lege.

Plodovi so srednje debeli okroglo ploščate oblike in skoraj celi prekriti z rdečo barvo. Meso je zelo čvrsto, sladko kislo, sočno in dobro. Se zelo dobro skladišči.

ENTERPRISE

MM-106, EM-9

konec SEP.

Drevo je srednje bujne in široke rasti. Rodnost je dobra. Je zelo malo občutljiva na vse glivične in bakterijske bolezni.

Plodovi so precej debeli in skoraj v celoti prekriti z rdečo barvo. Meso je kremne barve, čvrsto, hrustljavo, kiselkasto in izredno polnega in aromatičnega okusa. Zaradi debele povrhnjice se dobro skladišči.

FLORINA

MM-106

konec SEP.

Rast je bujna, rodnost pa je srednja do visoka.

Plodovi so srednje debeli in enakomerno okrogli in 3/4 prekriti z vijolično barvo, meso je sočno, fine teksture, sladko kislo in dišeče. Skladišči se srednje dobro.

ECOLETTE
MM-106

začetek OKT.
Rast je bujna do zelo bujna in podobna Elstarju. Zarodi srednje hitro in srednje močno. Je redka samooplodna sorta, ki je kar odporna na pozebo, ter odporna na škrlup in pepelasto plesen.
Plodovi so majhni do srednji, zeleno rumene barve in 50% do 80% prekriti z intenzivno rdečo barvo ter pikicami. Meso je rumenkasto, čvrsto, srednje sočno, sladko, z usklajeno kislino in aromatično.

IDARED

MM-106, EM-9

začetek OKT.

Rast je šibka do srednje bujna, rodnost je redna in obilna, je tehnološko nezahtevna sorta. Plod je srednje debel do debel in nekoliko sploščen. Kožica je srednje debela. Meso je čvrsto, sočno, kiselkastega okusa brez posebne arome. Se zelo dobro skladišči.

GRANNY SMITH
EM-26
konec OKT.
Rast je bujna, rodnost je srednje dobra a redna.
Plod je srednje debel do debel, okroglaste oblike in značilne zelene barve. Ima srednje debelo kožico in srednje čvrsto in srednje sočno meso, ki je blago kiselkastega osvežilnega okusa z značilno aromo zelene jabolke.

FUJI

EM-26, EM-9

konec OKT.

Rast je bujna, rodnost je dobra a nagnjena k izmenični (nujno redčenje). Plod je debel, malo podolgovat z kar debelo in gladko kožico. Meso je rumenkasto, zelo čvrsto, sočno, sladko in aromatično. Čeprav je zelo pozna sorta je za skladiščenje pomemben pravi čas obiranja (steklavost).

 
Design downloaded from free website templates.